965880050 - Plaza España, 1 - 03510 Callosa d'en Sarrià

Gastronomia

Benvinguts a Callosa a Taula,

que per al Ajuntament de Callosa d’en Sarrià és una de les màximes distincions de bon fer i qualitat del nostre municipi: La senya d’identitat gastronòmica.

A través de la marca de distinció gastronòmica Callosa a Taula tractarem de conjuminar totes les bondats de la gastronomia callosina, la qual cosa permetrà una major difusió, reconeixement i promoció del nostre municipi i el seu bon fer gastronòmic. Callosa a Taula abasta tant la cuina tradicional callosina, aquella que han anat conformant els callosins de generació en generació i que encara, hui dia, persistix en les nostres taules, així com també la renovació culinària i noves apostes que des dels calders i olles del municipi continuen sorgint.

Hem conformat una àmplia oferta d’esdeveniments gastronòmics que contribuïxen a reunir sota un mateix mantell activitats com: Jornades gastronòmiques d’entitats o hostalers locals, la Mostra de Cuina del Nyespro, la Mostra de Vi i Sensacions, la fira de la picaeta, concursos de rebosteria, de minxos, etc…

Realment les possibilitats són il·limitades i estan obertes fins on la nostra imaginació vulga arribar.

Llibres de receptes

L’Ajuntament de Callosa d’en Sarrià edita publicacions sobre la gastronomia local en la qual apareixen reflectides les diferents i boníssimes receptes tradicionals que es fan en el municipi, així com els establiments gastronòmics de la ciutat, com ara restaurants i forns. Al llarg de les pàgines dels diferents llibres es poden conéixer els productes més característics de la ciutat, així com la seua tradició i orígens, sense oblidar les noves propostes que sorgixen al nostre poble.

 

Plats típics

Destaca el “putxero amb pilotes”, plat típic en festes patronals de Moros i Cristians. Que consta de tres plats: sopa de fideus feta amb el caldo del bullit, pilotes de carn picada embolicades en fulles de col bollida i el “putxero” (bullit) fet amb la carn i els cigrons.

L’arròs és la base de molts altres plats importants, com el “arròs en crosta”, plat típic de carnestoltes. És un arròs sec i conté entre altres ingredients, embotits, cobert d’ou batut, fet al forn en cassola de fang. Altres arrossos a destacar són el “arròs al forn” i “l’olleta”.

El plat típic dels dies de pluja el constituïxen els “minxos”. Es tracta d’una base feta de pasta de farina, escaldada, sobre la qual es posen tot tipus de verdures trossejades (fresca i en salmorra) i peix (llucet i “sepionet”) que es col·loca sobre una taula de fusta per a portar a ser enfornat. Es menja acompanyat de “all i oli” i vi negre.

Per a postres, podem prendre el nispro en totes les seues varietats (natural, en almívar, suc, dolços, melmelada i licors).
Entre la rebosteria típica de Callosa d´en Sarrià destaquem els “Pastissets d´Aiguardent i a l´Aire”, “ametlats”, “pastissets a l´aïre”, “rotllets d’anís”, dolços típics tant en festes patronals, com en Nadal.

Productes de la terra

En esta zona de l’interior de la comarca de la Marina Baixa es donen unes condicions naturals molt aptes per al cultiu del nispro. Clima temperat i unes aigües de qualitat excel·lent.

El nispro, el nom científic del qual és “Eriobotrya *japonica”, és una fruita originària del sud-est de la Xina. Arbre de la família de les rosàcies, sempre verda i generalment molt productiu. Les característiques peculiars són: color, ataronjat o groguenc; sabor, dolç o lleugerament àcid; polpa, fort; forma, ovoidal i pronunciada a vegades en la part que s’unix a la branca.

La recol·lecció del nispro es realitza de manera manual entre els mesos d’abril i maig principalment, quan el grau de maduresa és l’adequat. A l’ésser una fruita extremadament delicada requerix un manipulat especial i un transport embuatat.
Durant el procés d’envasament es realitzen controls de selecció per a eliminar els fruits defectuosos, danyats, baixos de color, etc.
Segons la seua grandària i varietat es classifiquen en diferents categories que determinaran un major o menor preu per al consumidor.

Des del 14 de gener de 1992 els nispros de Callosa d’en Sarrià són distingits amb la Denominació d’Origen: “Nispros de Callosa d’en Sarrià”. Això suposa, des del punt de vista comercial, una important informació per al consumidor.
La Denominació d’Origen és una garantia per al consumidor. El Consell Regulador és l’organització encarregada del control de la fruita durant tot el procés productiu, recol·lecció i envasament, perquè arribe al consumidor final en perfectes condicions i al més alt nivell de qualitat.