965880050 - Plaza España, 1 - 03510 Callosa d'en Sarrià

Pressupostos participatius

Els pressupostos participatius es poden definir com un procés de participació en la gestió del municipi mitjançant el qual la ciutadania pot decidir sobre el destí de part dels recursos municipals juntament amb l’Administració Local. El principal objectiu és la participació directa de la ciutadania en este procés.

Apostant per la Democràcia Participativa com a nova forma de govern, a través de processos participatius, s’aconseguix que la ciutadania recupere l’espai públic i desenrotlle les seues pròpies estratègies per a intervindre en l’entorn que l’envolta.

Es considera necessari, tenint en compte els límits dels instruments de la democràcia participativa, impulsar noves formes de gestió participativa que enfortisquen a la ciutadania i a les institucions públiques. El pressupost participatiu ha de ser una ferramenta útil per a aconseguir l’apoderament econòmic, polític, social i cultural de la ciutadania, en particular en els sectors socials més exclosos, fomentant la participació d’estos i la seua capacitat de decisió sobre els assumptes municipals. Els pressupostos participatius han de ser una ferramenta d’inclusió social.

Uns pressupostos participatius han d’incloure com a mínim els següents criteris:

  • Autoreglamentat
  • Vinculant
  • Universal
  • Amb un sistema de seguiment, control social del procés i rendició de comptes.
  • Deliberatiu
DEFINICIÓ DEL MODEL DE PRESSUPOSTOS PARTICIPATIUS:

 

Entre els objectius han de considerar-se els següents:

  • Foment de la solidaritat de la ciutadania amb les zones de la població més desfavorida.
  • Provocar la major participació possible de la població que reunisca els requisits establits, aplicant el principi d’universalitat.
  • Ser un procés autoregulat, en el sentit que puga ser un procés viu, que s’adapta a la realitat des de la revisió de les seues normes amb la participació dels diferents actors implicats.
  • Ser un instrument que fomente la corresponsabilitat en la gestió pública.
DIMENSIONS DELS PRESSUPOSTOS PARTICIPATIUS:

 

  • Dimensió pressupostària: Si es definix prèviament el pressupost i les àrees municipals que se sotmeten a participació o si es definix a posteriori, en funció de les propostes realitzades per la ciutadania.
  • Dimensió participativa: Definir el sistema de participació, de control i de seguiment.
  • Dimensió normativa o jurídica: Definició de les regles del joc a través d’un reglament o normes.
  • Dimensió interna: Com afectarà la seua implantació a la resta de l’organització municipal. És una qüestió a preveure.
PROGRAMA MUNICIPAL DE PRESSUPOSTOS PARTICIPATIUS DE CALLOSA D'EN SARRIÀ.

 

Prenent d’exemple altres localitats amb processos participatius consolidats, s’ha elaborat esta proposta per a realitzar el projecte en Callosa.

  1. Què són els pressupostos participatius?

El programa municipal de pressupostos participatius és una iniciativa per a promoure nous mecanismes de democràcia participativa. L’objectiu és acostar la voluntat de la ciutadania al procés de presa de decisions sobre inversions municipals.

Les propostes es correspondran amb inversions municipals amb la finalitat de fer de Callosa un millor poble.

Les propostes presentades es valoraren per les àrees implicades i les viables econòmicament seran les que se sotmetran a votació pública. Estes actuacions estaran contemplades en el pressupost de 2019

El Pressupost Participatiu està circumscrit al capítol d’inversió de l’ajuntament, i s’inclouen projectes d’infraestructures i obres, tant noves com de manteniment de les ja existents. També es contemplen adquisicions de béns permanents de l’ajuntament.

Amb esta iniciativa es pretén possibilitar la participació individual en el procés de pressupostos participatius, però s’ha de comptar amb la participació de la societat organitzada com per exemple, els diversos col·lectius, associacions i entitats.

Es podrà participar de manera electrònica www.callosa.es i presencial, a través de la instal·lació de punts de votació instal·lats en diferents departaments del consistori.

El resultat del procés consultiu s’obtindrà, una vegada finalitzada la votació, ordenant les propostes de major a menor votació.

  1. Qui pot participar?

Per a votar: Totes les veïnes i veïns empadronats a Callosa d’en Sarrià, amb 16 anys complits.

  1. Sobre què es participa?

El pressupost municipal es fonamenta en la idea d’equilibri entre ingressos esperats i gastos previstos. S’elabora respectant els límits legals, estabilitat pressupostària, regla de gasto, pla d’ajust…

Dins del pressupost municipal s’ha d’habilitar una partida o utilitzar la partida d’inversions.

S’informarà la ciutadania sobre que és el pressupost municipal, com s’elabora i quines són les variables que condicionen els comptes públics en Callosa actualment.

 

  1. Com es participa?

Per a facilitar la participació de totes les persones en el programa, dins de la pàgina web de l’Ajuntament de Callosa, www.callosa.es s’habilitarà un apartat a través del qual i des de qualsevol dispositiu (telèfon mòbil, ordinador, tauleta,..) amb accés a internet s’obtindrà informació del procés, i formar part activa del procés, proposant accions mitjançant un formulari electrònic, en la fase de recollida de propostes i també triant les propostes que es consideren prioritàries quan s’òbriga la fase de votació pública.

Complementàriament, l’Ajuntament habilitarà uns punts de participació en edificis municipals perquè qualsevol veïna o veí amb independència de la seua capacitat de connexió a internet, puga accedir a la iniciativa.

TERMINI D'ACTUACIONS

 

Esta iniciativa ha d’aprovar-se en el ple municipal. La proposta es debatrà en el ple del dia 30 de novembre. D’aprovar-se la seua realització, ha d’estar exposat al públic un mes per a rebre possibles reclamacions o objeccions al programa.

Després d’esta exposició, durant el mes de gener es difondrà la iniciativa, mitjançant anuncis en la web, xarxes socials, opis municipals,…S’organitzarà una assemblea convocant a associacions, col·lectius… per a informar del projecte i recaptar idees per a la realització del reglament.

Setembre i Octubre de 2018: Recollida de propostes.

Novembre: Valoració tècnica i econòmica i selecció de propostes per les àrees municipals implicades.

Novembre/desembre: Presentació de propostes i votacions.

L’Ajuntament habilita punt de connexió a la Biblioteca Municipal. Per a votació presencial es posarà una urna a la casa de Cultura.

Presentació pública de les propostes més votades amb la presentació dels pressupost de 2019.

Este procés serà vinculant, la/s proposada/s elegides finalitzat el termini de votació s’inclouran en el pressupost de 2019

Execució del projecte/s amb més suports: 2019