Museu Etnològic i Arqueologia

El Museu d’Etnologia i Arqueologia de Callosa mostra i descriu aquells objectes que han influït en la configuració de la cultura popular i els costums de les diverses societats que han poblat el nostre poble, el seu entorn natural i urbà, al llarg de la nostra història recent.
Pretén aproximar al visitant a la vida quotidiana dels nostres avantpassats, encuriosir i l’interés per la nostra història a través de la contemplació de les peces i reconstruir i reviure les experiències de vida dels hòmens i dones del nostre poble en els passats segles i despertar l’interés per les arrels i el nostre patrimoni històric cultural.
Els nostres avantpassats van aprofitar els escassos recursos naturals del nostre terme dins d’una societat dinàmica d’economia rural. Activitats, oficis, ocupacions i produccions que han deixat una gran petjada en el patrimoni cultural de la nostra localitat.
La Visita
Començant per un xicotet recorregut pel nostre passat, amb el nostre llegat arqueològic i històric, i per un dels monuments més importants del nostre patrimoni arquitectònic, el Fort de *Bernia, ens endinsem en la secció d’etnologia, on se’ns presenten, de manera *tematizada, aquells objectes de la vida quotidiana que, amb el temps, han esdevingut en grans manifestacions d’art popular. Elements i utensilis que constituïxen una font inesgotable de transmissió de coneixements del món social i professional, com a memòria viva per a l’estudi de les activitats més elementals però bàsiques en la vida diària de les seues gents.
Des de la instal·lació d’una cuina tradicional, trobem les diferents labors tradicionals lligades a la subsistència, pròpies d’una societat de recol·lectors en la muntanya, com la recollida de la mel o l’oli, o la producció i transformació dels aliments, amb els pastors i ramaders, els treballs agraris de regadiu (horta) o secà o els diferents utensilis de pesos i mesures per a l’oli o el gra.
Desembocant en el canvi cultural produït per la tecnologia i la industrialització des del segle XIX dels oficis tradicionals, passant d’una societat artesana a industrial. Amb el desenrotllament d’antigues labors com el fuster, el ferrer, l’espardenyer, la ceràmica, el picapedrer, etc.
Tot això centrat en el muntatge estrela de la col·lecció: la almácera del carrer Sant Francesc, 30. La peça, realitzada a la fi del segle XVIII, va estar en funcionament fins a finals del segle XX.
Nosaltres que vam ser…
Per a finalitzar en l’escolarització dels nostres xicotets, l’espai privat de les cases amb el seu mobiliari, recreant els diferents aspectes de la vida familiar: la calor de la llar, els xiquets, la introducció de les noves tecnologies… ocupen els xicotets espais individuals ambientats, escenificats o explicats, recreant en el seu context els ambients en els quals es van desenrotllar per a facilitar les diverses activitats humanes.
Saber més sobre…
“Almazareros”: L’OFICI DE L’OLI
L’olivera era l’arbre més arrelat al paisatge de Callosa, sent una peça clau de l’economia agrícola del poble i de la comarca de la Marina Baixa. Durant segles i fins a temps contemporanis, l’obtenció de l’oli a penes ha canviat. L’elaboració es dividix en tres fases: moldre les olives, premsar la pasta i separar l’oli per decantació.
Hi havia diverses qualitats d’oli:
- El torronet, era el primer oli que s’obtenia, sense massa qualitat.
- L’oli verge, el de millor qualitat, obtingut de la primera premsada.
- L’oli repremut, de més baixa qualitat que l’anterior, obtingut de la segona premsada a la qual s’afegia aigua calenta.
En Callosa hi havia cinc almàsseres en les quals quatre van funcionar fins a finals del dels anys 1952-1953.
En estos anys dos d’elles es van modernitzar amb la introducció d’una premsa hidràulica, Només l’almàssera situada al carrer *Sant Vicent va estar en funcionament fins a l’any 1992.
Apicultors: L’OFICI DE RECOL·LECTAR LA MEL
La producció de la mel a la nostra comarca ha existit des de temps remots, encara present en el record de tots els nostres majors. La millor zona per als panells era la solana.
En Callosa, a l’apicultor se’l coneix com a abellaire. La recol·lecció de la mel requerix d’elements especialitzats que ajuden a espantar a les abelles i extraure la mel de les bresques, així com indumentària especial de protecció contra les picades.
En les nostres terres apreciem, bàsicament, tres tipus de mel:
- La mel de flor del taronger: produïda en la zona costanera de taronges, a la primavera.
- La mel de romer: més pròpia de l’interior muntanyenc, recollida a la fi de l’hivern o principis de la primavera.
- La mel de nispro: incorporada en l’actualitat gràcies a la proliferació del cultiu d’este fruit.
Els pesos i mesures
Abans de la implantació de l’actual sistema mètric decimal, als pobles s’utilitzaven diversos pesos i mesures, fonamentals per a qualsevol llotja o mercat, ja anara de gra o de peix.
El sistema de barata, que regia en les societats rurals, buscava equitat i objectivitat en les transaccions amb l’ús d’unitats i instruments de mesura. Unitats que s’han emprat en els intercanvis dels nostres avantpassats secularment i per a nosaltres en desús i desconegudes.
Existien diferents tipus de mesura: de superfície, d’àrids i de gra, de líquids i de longitud. Per al mesurament de pesos, des de la romanització de la península, d’han emprat dos tipus de balança: la de braços iguals amb platerets i un sistema de pesos i la de braços desiguals o romana.
L’instrument més utilitzat per a pesar en les transaccions va ser la romana. Les havia de diferents estils, amb o sense platerets. Mentres que en les abacerías s’utilitzava la balança. No obstant això la major part dels productes es venia per capacitat, pel fet que era més senzill, ràpid i al seu torn, es prestava menor frau.
Horari
De Dilluns a Divendres de 9:30 a 14:30.
Tancat caps de setmana i festius.
Contacte