• ca
  • es
Inici » Cultura » Troben un tros de carreu (pedra tallada) medieval en les obres de restauració del Portal de Callosa d’en Sarrià

Troben un tros de carreu (pedra tallada) medieval en les obres de restauració del Portal de Callosa d’en Sarrià

| 14 novembre, 2016

 

14112016_obras_portal_silleria_01

*Les restes podrien pertànyer a l’antiga muralla que envoltava la vila en el segle XIV

Durant els treballs de restauració del Portal de Callosa d’en Sarrià que van començar la passada setmana s’ha trobat un tros de carreu (pedra tallada) que, segons ha indicat l’arqueòleg responsable de l’obra, Eduardo López Seguí, podrien correspondre a l’antiga muralla que envoltava la vila de Callosa d’en Sarrià en època medieval.

 

Es tracta d’un tros d’uns 2 metres quadrats en la part de la Costera el Rubio que s’ha descobert mentre es realitzava el picat de l’esquerdejat actual. L’arqueòleg ha assenyalat que “el tros no aporta informació exacta sobre el seu origen, però coincideix amb l’antic traçat de la muralla medieval i revela un important valor històric” donada l’antiguitat de la construcció en carreu.

 

El Portal és un dels elements més destacats del nucli històric de Callosa d’en Sarrià. Es tracta d’una muralla medieval que tancava la població. Sobre la citada porta, que presenta una volta de canó construïda amb rajola massissa, s’alça una edificació de dues altures que pot estar reaprofitant l’estructura superior de la muralla. La vila de Callosa d’en Sarrià estava protegida per una muralla des del segle XIV. Aquesta eixia des del castell en direcció a occident i a poca distància d’aquest hi havia una porta denominada El Portal de Bolulla, en la confluència dels carrers de Sant Antoni i Sellesos. Aquesta continuava per la Costera el Rubio fins a la confluència dels carrers Major i Sant Vicent. Ací hi havia una altra porta, El Portal, el bé històric que encara hui es conserva. El Portal està constituït per un arc de mig punt que actua com a element d’unió de les cases parells i imparells del carrer Major. Per la seua rellevància històrica El Portal ostenta la categoria de BIC (Bé d’Interés Cultural).

 

 

L’arquitecte de l’obra, Santiago Varela Rizo, ha informat que es prosseguirà amb el projecte previst, per la qual cosa es protegirà el mur amb un nou esquerdejat amb capa de morter de ciment. No obstant açò, es deixarà visible el tram de carreu descobert, el qual serà restaurat. No obstant açò, ha assegurat que la troballa no ralentirà el termini d’execució dels treballs, que s’estimen en un mes.

 

L’obra de l’emblemàtic Portal compta amb un pressupost total de 30.967,53 euros, dels quals l’Agència Valenciana de Turisme destina una subvenció de 12.792,71 euros (42,92%).

 

Itinerari Cultural

Els treballs, a més de la restauració del Portal, contemplen millores en l’itinerari cultural del nucli antic de Callosa, integrat per 26 punts visibles en els quals es troben béns patrimonials relacionats amb el sistema defensiu d’època islàmica (Plaça del Castell o el Portó); amb el patrimoni religiós (retaules ceràmics, ermites o l’Església del Sant Joan Baptista, en la qual destaca el seu orgue barroc), o de naturalesa etnològica (el Poador de la Font Major). La intervenció consistirà en el disseny i confecció de cartells de bé patrimonial que s’instal·laran en la façana de l’element visitable corresponent; cartells d’adreça per a guiar al visitant per l’itinerari; instal·lació de panells informatius sobre el bé patrimonial; implantació de codis QR, amb l’objecte d’oferir una informació més completa i satisfer la curiositat del visitant; i el disseny i impressió de fullets amb l’itinerari, el seu plànol  i els codis QR esmentats.

Escudo_callosa_verticaldescarga

Comparteix a les xarxes socials...Share on Facebook
Facebook
Share on Google+
Google+
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Category: Cultura, Notícies

Los comentarios están cerrados.