• ca
  • es
Inici » Agricultura » Poador acull la presentació del llibre ‘Llaurar terra nova: Història del regadiu a Callosa d’en Sarrià’

Poador acull la presentació del llibre ‘Llaurar terra nova: Història del regadiu a Callosa d’en Sarrià’

| 1 juliol, 2016

01072016_llibre_regadiu_callosa_0101072016_llibre_regadiu_callosa_03

*El llibre destaca la importància de la gestió de l’aigua a Callosa fins a aconseguir ser un referent en temes hídrics i en activitat agrària

Aquesta vesprada s’ha presentat a Callosa d’en Sarrià el llibre de Joan Vicent Martín Devesa ‘Llaurar terra nova: Història del regadiu a Callosa d’en Sarrià’. El Poador ha sigut l’escenari escollit per a aquest acte com a símbol de l’esforç de tot un poble per conservar i defensar el seu bé més preuat, l’aigua. Precisament, l’obra de Martín Devesa rendix homenatge a la unió de Callosa amb l’aigua i la terra, aconseguint convertir a aquest municipi en un referent a la Marina Baixa en temes hídrics i en l’activitat agrària.

 

A l’acte ha assistit l’alcalde de Callosa d’en Sarrià, Josep Saval, al costat de diferents membres de la corporació municipal, representants de la Comunitat General de Regants i Usuaris de Callosa, amb el seu president al capdavant, Alfonso Santamaría, representants de municipis veïns i nombrosos veïns de la localitat.

 

El llibre de Martín Devesa destaca l’esforç col·lectiu dels agricultors callosins per créixer i superar-se a través dels segles fins a aconseguir una notable expansió en els sistemes de regadiu, passant de tenir 70 hectàrees de regadiu a més de 1.500 hectàrees en els últims 350 anys. Un espectacular increment que ha multiplicat per 3 la superfície del regadiu només en els últims 60 anys, segons apunta Martín en la seua obra.

 

Joan Vicent Martín ha plasmat aquest vertiginós creixement a través d’un ardu treball de recerca sobre el procés de transformació dels sistema de regadiu i de l’activitat agrària de Callosa que abasta des de l’època medieval fins a l’any 1985, any en el qual el callosí Salvador Solbes Benimeli va donar al municipi els Pous de Sacos, essencials per al proveïment d’aigua al poble i a la comarca de la Marina Baixa.

 

El president de la Comunitat General de Regants i Usuaris i autor del pròleg del llibre, Alfonso Santamaría, s’ha encarregat d’introduir l’acte de presentació del llibre i ha destacat en el seu discurs la importància que els regs romanguen “units per a defensar l’aigua del nostre poble i mantenir així el sector agrícola tal com és en l’actualitat”. Santamaría ha lloat l’obra de Martín Devesa, que ha qualificat de “homenatge a l’aigua” i de la qual ha dit ser “un estudi rigorós per a deixar constància a les generacions futures de l’evolució del reg en Callosa”.

Per la seua banda, l’autor de l’obra Joan Vicent Martín Devesa ha agraït a totes aquelles persones que li han ajudat a fer realitat aquest llibre. “He vingut a aprendre dels quals més saben de temes hídrics que són els que fan que l’aigua circule cada dia pel poble de Callosa i a poc a poc he entès aquesta veneració de Callosa per l’aigua”, ha manifestat.

 

Entre la documentació que ha trobat en la seua recerca ha assenyalat que la relativa als plets que tingut Callosa per l’aigua, ha sigut essencial per a elaborar el llibre. “Una lluita per l’aigua que m’ha permès conèixer l’evolució i transformació del reg en Callosa”.

Finalment, l’alcalde de Callosa d’en Sarrià, Josep Saval, s’ha encarregat de tancar l’acte i, en primer lloc, ha felicitat Martín Devesa per “l’àrdua labor que ha dut a terme i que ens permetrà conèixer millor la història del nostre poble i l’esforç que van realitzar els nostres avantpassats perquè hui dia l’activitat agrària continue sent el principal sector econòmic de Callosa d’en Sarrià”.

 

Josep Saval ha destacat en el seu discurs la importància de la defensa de l’aigua per part dels callosins “hem hagut de véncer paranys, traïcions, mentides i mitges veritats i tota classe d’intrigues per a continuar sent un poble que vol seguir manant sobre la seua aigua”. Així mateix, ha subratllat el paper que va tenir Salvador Solbes Benimeli en la història de Callosa amb la donació dels Pous de Sacos al municipi. “La donació la va fer perquè va voler i perquè era conscient del que estava jugant-se el seu poble. Un acte de generositat que va haver de véncer la temptació d’ofertes molt sucoses que, segurament, haurien posat totes aqueixes immenses possibilitats de proveïment hídric en mans de l’avarícia i la cobdícia”, ha manifestat. En aquest sentit, i imaginant una Callosa sense la donació de Sacos, Saval ha insistit que “Callosa és aigua i terra. I sense aquests dos elements, seria molt difícil viure ací, per açò, la solució està en la diversificació econòmica, mai en l’abandó de l’agricultura”.

 

La Comunitat General de Regants i Usuaris de Callosa d’en Sarrià ha editat el llibre de Joan Vicent Martín Devesa. S’han llançat 1.000 exemplars de 240 pàgines que es podran adquirir en qualsevol llibreria de Callosa i de la comarca per un preu de 15 euros.

 

Joan Vicent Martín Devesa és llicenciat en Història per la Universitat de Granada i s’ha especialitzat en la Història Medieval i de l’Edat Moderna de la Corona d’Aragó, amb especial interés en el Regne de València i l’estudi dels sistemes hidràulics.

Comparteix a les xarxes socials...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Category: Agricultura, Alcaldia, Notícies

Los comentarios están cerrados.