• ca
  • es
Inici » Cultura » La setmana vinent comencen els treballs de restauració de l’emblemàtic Portal de Callosa d’en Sarrià

La setmana vinent comencen els treballs de restauració de l’emblemàtic Portal de Callosa d’en Sarrià

| 4 novembre, 2016

04112016_portal_02

*L’actuació, que contempla també millores en l’itinerari cultural, ascendeix a més de 30.000 euros

Dilluns que ve, 7 de novembre, començaran les obres de manteniment i posada en valor de l’emblemàtic Portal de Callosa d’en Sarrià i del seu itinerari cultural. “L’objectiu d’aquesta actuació és la d’impulsar el patrimoni històric de Callosa per a potenciar així la seua oferta cultural i el seu atractiu turístic”, ha explicat el regidor de Cultura, Francesc Guardiola.

 

El Portal és un dels elements més destacats del nucli històric de Callosa d’en Sarrià. Es tracta d’una muralla medieval que tancava la població. Sobre la citada porta, que presenta una volta de canó construïda amb rajola massissa, s’alça una edificació de dues altures que pot estar reaprofitant l’estructura superior de la muralla. El Portal ostenta la categoria de BIC (Bé d’Interès Cultural). Cal recordar que la Vila de Callosa d’en Sarrià estava protegida per una muralla des del segle XIV. Aquesta eixia des del castell en direcció a occident i a poca distància d’aquest hi havia una porta denominada Portal de Bolulla, en la confluència dels carrers de Sant Antoni i Sellesos. Aquesta continuava per la Costanera del Rubio fins a la confluència dels carrers Major i Sant Vicent. Ací hi havia una altra porta, El Portal, el bé històric que encara avui es conserva. El Portal està constituït per un arc de mig punt que accentua com a elements d’unió les cases parells i imparells del carrer Major.

 

Segons ha assenyalat l’edil de Cultura, “en l’actualitat la façana del Portal mostra un aspecte bastant deteriorat, ja que l’arrebossat es troba esquerdat i amb aspecte esquerdat, per açò, és necessària una intervenció urgent per a recuperar el seu aspecte original”.

 

L’actuació consisteix, en primer lloc, en la realització de tastos muraris en els llenços interior i exterior, i en l’intradós de la volta, amb la finalitat de comprovar la naturalesa i característiques de l’obra original. En tractar-se d’un BIC, els treballs es realitzaran sota seguiment arqueològic.

 

Itinerari Cultural

Pel que fa a l’itinerari cultural, s’integren en ell 26 punts visibles en els quals es troben béns patrimonials relacionats amb el sistema defensiu d’època islàmica (Plaça del Castell o el Portó); amb el patrimoni religiós (retaules ceràmics, ermites o l’Església del Sant Joan Baptista, en la qual destaca el seu òrgan barroc), o de naturalesa etnològica (Poador de la Font Major). La intervenció en ell consistirà en el disseny i confecció de cartells de ben patrimonial que s’instal·laran en la façana de l’element visitable corresponent; cartells d’adreça per a guiar al visitant per l’itinerari; instal·lació de panells informatius sobre el bé patrimonial; implantació de codis QR, amb l’objecte d’oferir una informació més completa i satisfer la curiositat del visitant; i el disseny i impressió de fullets amb l’itinerari, el plànol del mateix i els codis QR esmentats.

 

L’actuació ascendeix en total a 30.967,53 euros, dels quals l’Agència Valenciana de Turisme destinarà una subvenció de 12.792,71 euros (42,92%), a través de la convocatòria d’ajudes dirigides a entitats locals de la Comunitat per a Adequació i posada en valor turístic dels recursos. La quantitat restant serà assumida per l’Ajuntament.

 

Els treballs tindran una durada aproximada d’un mes. Des de la Regidoria de Cultura s’ha demanat disculpes a tots els veïns afectats per les obres per les molèsties que puguen ocasionar-los.

Escudo_callosa_vertical

descarga

 

Comparteix a les xarxes socials...Share on Facebook
Facebook
Share on Google+
Google+
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Category: Cultura, Notícies

Los comentarios están cerrados.