• ca
  • es
Inici » Alcaldia » Finalitzen les obres de restauració del Portal i les millores en l’itinerari cultural del nucli antic

Finalitzen les obres de restauració del Portal i les millores en l’itinerari cultural del nucli antic

| 12 desembre, 2016

12122016_portal_callosa_01

*Amb l’actuació s’ha posat en valor un tram de carreu medieval (pedra tallada) trobat durant els treballs

L’alcalde de Callosa d’en Sarrià, Josep Saval, i el regidor de Cultura, Francesc Guardiola, han visitat aquest matí l’emblemàtic Portal després de finalitzar les obres de restauració que s’han dut a terme, amb l’objectiu de “recuperar el patrimoni del poble amb actuacions de protecció i de divulgació que enriquisquen l’oferta cultural i turística de Callosa”, ha assenyalat el primer edil.

 

El regidor de Cultura s’ha mostrat molt satisfet amb l’actuació, ja que durant els treballs s’ha pogut trobar un drap de carreu medieval que constata la importància i antiguitat de la muralla que envoltava el nucli antic de Callosa d’en Sarrià. El tram trobat és d’uns 2 metres quadrats que se situa en la part de la Costera el Rubio.

 

Les obres han consistit a protegir el mur amb un nou esquerdejat amb capa de morter de ciment i amb la instal·lació de nova fusteria en les finestres i la balconada del Portal. El tros de carreu medieval s’ha deixat visible després de ser restaurat.

 

Francesc Guardiola ha destacat la intervenció realitzada, ja que “la façana del Portal mostrava un aspecte bastant deteriorat amb un arrebossat que es trobava molt clevillat, i ara ha pogut recuperar el seu aspecte original”.

 

El Portal és un dels elements més destacats del nucli històric de Callosa d’en Sarrià. Es tracta d’una muralla medieval que tancava la població. Sobre la citada porta, que presenta una volta de canó construïda amb rajola massissa, s’alça una edificació de dues altures que pot estar reaprofitant l’estructura superior de la muralla. El Portal ostenta la categoria de BIC (Bé d’Interés Cultural). Cal recordar que la vila de Callosa d’en Sarrià estava protegida per una muralla des del segle XIV. Aquesta eixia des del castell en direcció a occident i a poca distància d’aquest hi havia una porta denominada Portal de Bolulla, en la confluència dels carrers de Sant Antoni i Sellesos. Aquesta continuava per la Cosera del Rubio fins a la confluència dels carrers Major i Sant Vicent. Ací hi havia una altra porta, El Portal, el bé històric que encara hui es conserva. El Portal està constituït per un arc de mig punt que actua com a elements d’unió de les cases parells i imparells del carrer Major.

 

 

Itinerari Cultural

Pel que fa a l’itinerari cultural, s’hi integren 26 punts visibles en els quals es troben béns patrimonials relacionats amb el sistema defensiu d’època islàmica (Plaça del Castell o el Portó); amb el patrimoni religiós (retaules ceràmics, ermites o l’Església del Sant Joan Baptista, en la qual destaca el seu orgue barroc), o de naturalesa etnològica (Poador de la Font Major). La seua intervenció ha consistit en el disseny i confecció de cartells de bé patrimonial que s’han instal·lat en la façana de l’element visitable corresponent; cartells d’adreça per a guiar el visitant per l’itinerari; instal·lació de panells informatius sobre el bé patrimonial; implantació de codis QR, amb l’objecte d’oferir una informació més completa i satisfer la curiositat del visitant; i el disseny i impressió de fullets amb l’itinerari, el seu plànol i els codis QR esmentats.

 

Les obres de manteniment i posada en valor de l’emblemàtic Portal de Callosa d’en Sarrià i del seu itinerari cultural han comptat amb un pressupost de 30.967,53 euros, dels quals l’Agència Valenciana de Turisme ha subvencionat 12.792,71 euros (42,92%), a través de la convocatòria d’ajudes dirigides a entitats locals de la Comunitat per a Adequació i posada en valor turístic dels recursos. La quantitat restant ha sigut assumida per l’Ajuntament.

 

El regidor de Cultura ha anunciat que pròximament Iberdrola i Telefónica procediran a soterrar els cables elèctrics de la façana del Portal per a millorar la imatge del monument. Així mateix, ha avançat que s’il·luminarà la façana d’entrada al Portal pel carrer de Sant Vicent, actuació que s’executarà a càrrec del pròxim pressupost municipal.

Comparteix a les xarxes socials...Share on Facebook
Facebook
Share on Google+
Google+
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Category: Alcaldia, Cultura, Notícies

Los comentarios están cerrados.