• ca
  • es
Inici » Alcaldia » Callosa d’en Sarrià reclama al Govern Central que permeta al Consell regular una Sanitat Universal a la Comunitat Valenciana

Callosa d’en Sarrià reclama al Govern Central que permeta al Consell regular una Sanitat Universal a la Comunitat Valenciana

| 29 desembre, 2017

*El Ple aprova per unanimitat adjudicar un carrer a Salvador Solbes Benimeli, ‘Dolçainer’

El Ple Municipal va aprovar ahir amb els vots favorables de l’equip de govern (Compromís-PSOE) i de la regidora d’UPyD i l’edil no adscrita reclamar al Govern Central que permeta al Consell legislar per a implantar a la Comunitat Valenciana una Sanitat Universal. El PP va votar en contra de la proposta.

 

Aquesta petició arriba com a conseqüència de l’acord del Consell de Ministres de 23 d’octubre de 2015 pel qual es va interposar un recurs d’inconstitucionalitat contra el decret llei 3/2015, del 24 juliol, del govern valencià.

 

Aquesta primera norma emanada del govern del Botànic regulava l’accés universal a l’atenció sanitària a el País Valencià, però l’executiu presidit per Mariano Rajoy va argumentar que el decret incorria en una extralimitació de competències del Consell. Setmanes després, la llei valenciana quedava suspesa cautelarment en admetre l’alt tribunal el recurs del govern espanyol. No va ser fins al 4 de març de l’any següent que el Constitucional va alçar la suspensió del decrete llei, sol·licitada pel Consell, que va argumentar motius de salut pública alhora que assenyalava els antecedents jurídics del País Basc i Navarra.

 

Finalment, aquest passat 19 de desembre, el Tribunal Constitucional ha declarat inconstitucional i nul el decret. D’aquesta forma, el TC estima el recurs d’inconstitucionalitat interposat pel Govern central contra aquest decret, en considerar que entra en contradicció amb la normativa bàsica estatal.

 

Així, la cobertura sanitària queda reduïda a les persones que tenen la condició d’assegurades i als estrangers titulars d’una autorització per a residir en territori espanyol, i denega l’atenció sanitària als quals no estan registrats ni autoritzats com a residents a Espanya.

 

El decret de la Generalitat Valenciana contempla l’accés al sistema sanitari dels estrangers en situació irregular en les mateixes condicions que la resta d’usuaris de la xarxa pública valenciana, de manera que els immigrants que accedeixen a la targeta SIP –la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública xifra en més de 20.000 les persones beneficiades amb el decret– tenen accés a la cartera comuna bàsica de serveis i se’ls assigna un metge de medicina general. En el cas de necessitar una assistència especialitzada en un hospital, el tractament de fàrmacs o de prestacions ortoprotètiques, també s’inclouen en l’assistència.

 

 

Els requisits per a accedir a la targeta són ser estranger major d’edat i no tenir cobertura sanitària ni per l’Estat ni per part d’un segur sanitari, mútua o un tercer país al com es puga facturar per atenció. Una altra de les condicions que arreplega el decret és l’acreditació d’una resistència efectiva mínima prèvia a el País Valencià de tres mesos.

 

A pesar que per precepte legal s’ha d’acatar la sentència, Callosa d’en Sarrià a través d’acord plenari d’ahir demana al Govern Central que no impedisca que els representants de la societat valenciana puguen legislar per a assegurar els drets bàsics de les persones (sanitat, educació, habitatge, energia, etc.) en territori valencià. Igualment sol·licita al Consell que prenga les mesures necessàries perquè cap persona resident a el País Valencià es veja en una situació de crueltat i desatenció en matèria sanitària.

 

D’altra banda, el Ple va aprovar ahir també adherir-se al Codi Ètic del Turisme Valencià amb els vots a favor de l’equip de govern i de la regidora d’UPyD i l’edil no adscrita; el PP es va abstenir en aquest punt.

 

Un carrer per a Salvador Solbes Benimeli, ‘Dolçainer’

Així mateix, es va acordar per unanimitat estudiar i adjudicar el nom de Salvador Solbes Benimeli, conegut com ‘Dolçainer’, a un carrer del poble. En els anys 70 Salvador Solbes Benimeli va donar gratuïtament al poble de Callosa d’en Sarrià una parcel·la de la seua propietat en la qual es podia perforar per a extraure una quantitat suficient d’aigua com per a solucionar els problemes de sequera existents. Aquesta parcel·la són els actuals Pous de Sacos.

 

Així mateix, li va cedir a la Comunitat de Regants de Callosa l’ús i gestió de l’aigua extreta de les perforacions, garantint que el tresor que donava mai depenguera d’una sola entitat, sinó que sempre fóra necessari un consens per a actuar sobre allò que ha arribat a convertir-se en una gran part de la riquesa dels callosins. La cessió va ser aprovada en el Ple Municipal del 30 de novembre de 1979.

 

Comparteix a les xarxes socials...Share on Facebook
Facebook
Share on Google+
Google+
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Category: Alcaldia, Notícies

Los comentarios están cerrados.