• ca
  • es
Inici » Festes » Callosa d’en Sarrià celebrarà les tradicionals Danses de Sant Jaume del 21 al 23 de juliol

Callosa d’en Sarrià celebrarà les tradicionals Danses de Sant Jaume del 21 al 23 de juliol

| 30 juny, 2017

*Les danses, les cucanyes, el Calitx i la Correguda del Gall són les tradicions centrals d’aquestes festes que demanen ser declarades com a Bé Immaterial de Rellevància Local (BRL) i com a Festa d’Interès Turístic de la Comunitat Valenciana pel seu arrelament

Després de l’experiència pilot de l’any passat, les Danses de Sant Jaume se celebraran enguany coincidint amb la finalitat de setmana, els dies 21, 22 i 23 de juliol. Encara que tradicionalment aquestes festes s’han commemorat amb motiu del dia del sant, el 25 de juliol, el passat any una enquesta popular va optar per traslladar-les per fi de setmana més proper a aquesta efemèride per a aconseguir una major participació.

 

Les Danses de Sant Jaume tornaran amb tota la seua esplendor, i se sumaran a les danses altres activitats tradicionals com la partida de ‘Calitx’, les cucanyes o la Correguda del Gall que formen part de la seua singular idiosincràsia.

 

Així, durant els tres dies de festa, a partir de les 23.00 hores, la plaça d’Espanya es convertirà en punt de trobada per a celebrar les danses tradicionals de Callosa. Tots els matins, a partir de les dotze, s’organitzaran les cucanyes a la plaça del Convent i el dissabte tindrà lloc també la Correguda del Gall a partir de la mateixa hora i en el mateix lloc. El diumenge, a les 18.30 hores, a la plaça del Convent es jugarà la partida del Calitx. A la programació de festejos s’afegirà a més el dissabte, a la una de la matinada, les ‘Albaes’ a càrrec de l’Escola de Cant d’Estil de l’Alfàs del Pi i un correfocs el diumenge també a la una de la matinada. El programa es completarà amb més actuacions de ball al llarg de les tres jornades i altres activitats culturals.

 

Declaració de Bé Immaterial de Rellevància Local (BRL) i com a Festa d’Interés Turístic de la Comunitat Valenciana

Cal recordar que el Ple Municipal va aprovar recentment per unanimitat sol·licitar a la Generalitat Valenciana que ‘Les Danses de Sant Jaume’ siguen declarades com a Bé Immaterial de Rellevància Local (BRL) i com a Festa d’Interès Turístic de la Comunitat Valenciana.

 

L’Ajuntament de Callosa d’en Sarrià vol preservar amb açò la festa de les Danses de Sant Jaume, ja que tenen un gran valor, no solament per la seua antiguitat datada en el 1819, sinó també perquè les danses constitueixen una manifestació de ball tradicional valencià.

 

Les Danses de Sant Jaume, també denominades com ‘La Festa del Fadrí’ són les festes més antigues de Callosa d´en Sarrià, així com de la comarca. L’historiador Adolf Salvà les data en el 1819, moment en què es té la primera referència escrita. El seu origen, com el de moltes altres festes, és pagà. Possiblement eren balls en honor a algun déu de la fertilitat. En cristianitzar-se totes les festes paganes van passar a oferir-se en honor a Sant Jaume i, per açò, se celebren entorn de la seua festivitat, el 25 de juliol.

Comparteix a les xarxes socials...Share on Facebook
Facebook
Share on Google+
Google+
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Category: Festes, Notícies

Los comentarios están cerrados.