• ca
  • es
Inici » Cultura » Callosa d’en Sarrià acull l’exposició ‘Nosaltres. 30 anys d’Estatut d’Autonomia’

Callosa d’en Sarrià acull l’exposició ‘Nosaltres. 30 anys d’Estatut d’Autonomia’

| 7 setembre, 2018

*La mostra romandrà en la Casa de Cultura del 13 al 26 de setembre

La Casa de Cultura de Callosa d’en Sarrià acull del 13 al 26 de setembre l’exposició ‘Nosaltres. 30 anys d’Estatut d’Autonomia’. Una mostra amb panells il·lustratius que repassa el procés de transició valenciana i la configuració de l’Estatut Valencià. Una etapa en la història del País Valencià que abasta des de 1976 fins a 1982, amb el primer Estatut.

 

L’acte d’inauguració tindrà lloc dijous que ve, 13 de setembre, a les 18.30 hores. L’exposició està patrocinada per la Universitat d’Alacant i la Generalitat Valenciana i s’emmarca dins dels actes commemoratius que la Universitat d’Alacant va dur a terme amb motiu del trenta aniversari de l’estatut d’Autonomia de la Comunitat Valenciana, aprovat a través de la Llei Orgànica 5/1982, de l’1 de Julio.

 

L’objectiu de la mostra és destacar el caràcter de norma institucional bàsica de la Comunitat, nascuda del consens de les principals forces polítiques valencianes que van voler recuperar l’autogovern fent ús del dret a l’autonomia que la Constitució Espanyola reconeixia en tota la nació; no sense abans, i per a aconseguir-ho, recórrer un camí políticament molt llarg i tortuós.

 

L’Estatut d’Autonomia va possibilitar la recuperació de l’autogovern del poble valencià i de les seues institucions, i així, l’exercici de les competències assumides dins del marc constitucional, com correspon a la seua condició de nacionalitat històrica. Posteriorment va ser objecte d’una important reforma en virtut de la Llei Orgànica 1/2006, del 10 d’abril, amb la finalitat d’adequar el text a la nova realitat social, política i cultural de la Comunitat Valenciana, amb la incorporació de totes aquelles competències assumides des de 1982 i que no apareixien incloses, així com altres noves, que permeten a la Comunitat, dins del marc constitucional, disposar d’un important sostre competencial.

 

Al voltant de l’estatut d’Autonomia s’ha produït, a més, un important desplegament normatiu que forma un patrimoni legislatiu propi, en el qual s’arrepleguen els signes d’identitat de la Comunitat Valenciana, que també han sigut arreplegats en l’exposició.

Comparteix a les xarxes socials...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Category: Cultura, Notícies

Los comentarios están cerrados.