• ca
  • es
Inici » Callosa al dia » Història

Història

S’han descobert jaciments pertanyents als períodes Neolític (5.000 a.C), calcolític, edat del Bronze, èpoques ibèrica i romana. Estos assentaments van servir de base per a l’establiment d’alqueries musulmanes en diferents partides del terme municipal.

L’origen de Callosa (el significat probable del qual és “terra dura, seca” en llatí) és una antiga alqueria musulmana que, després de la reconquista cristiana feta pel rei Jaume I d’Aragó en el s. XIII, va ser adquirida en propietat per l’almirall Bernat de Sarrià en 1290, durant el regnat d’Alfonso I de València i III d’Aragó, convertint-se així en el seu primer senyor feudal. D’ací que a partir de llavors la ciutat passara a denominar-se Callosa d’en Sarrià (“Callosa del Senyor Sarrià”, en valencià) i es convertira en el centre del senyoriu, que va arribar a comprendre gran part de l’actual comarca de la Marina Baixa.

Des de llavors va ser adquirida per diferents famílies nobles, entre les quals podríem destacar les de Sarrià (1290-1335), Corona d’Aragó (1335-1445), Bou (1445-1560), Moncada (1560-1767) i el Comte d’Orgaz (1767). En l’actualitat, el títol nobiliari del poble pertany a la família Crespí de Valldaura.

La ciutat conserva en el seu nucli antic part de la seua estructura urbana medieval, delimitada per la línia de muralles de la Callosa intramurs, que es pot creuar encara hui per una de les seues portes originals: el Portal. Al llarg d’esta línia es té la imatge més tradicional de Callosa amb les restes de les muralles (s. XIV) i del Castillo (± 1395 – s. XVIII), declarats Bé d’Interés Cultural des de l’any 2005.

Comparteix a les xarxes socials...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin