• ca
 • es
Inici » Callosa al dia » Festes i Activitats

Festes i Activitats

 • Gener:

  Cavalcada de Reis

  La Regidoria de festes organitza cada any la Cavalcada de Reis, la vesprada nit del 5 de gener, tant per al gaudi de xiquets com de majors. Sempre amb alguna sorpresa molt agradable…

 • Febrer:

  Carnestoltes

  La Regidoria de Festes de l’Ajuntament de Callosa d’en Sarrià organitza la celebració anual de la desfilada del Carnaval, el dissabte anterior al dimecres de cendra.

  A les 17h a la Plaça del Convent, comença la desfilada infantil. A continuació hi ha un berenar per a tots els nens participants i, després, una festa amb música i animacions per al públic infantil i familiar.

  Per la seva banda, la Regidoria de Joventut de l’Ajuntament de Callosa d’en Sarrià organitza, a la nit, la desfilada i la festa de Carnestoltes per al públic adult. L’acte organitzat per aquest Ajuntament té també una col·laboració conjunta de diferents empreses i entitats locals.

 • Març:

  Semana de la Igualtat

  La setmana de la Igualtat de Callosa d’en Sarrià coincideix amb la setmana que té lloc el dia internacional de la Dona. En aquesta setmana dedicada a la igualtat de gèneres es celebren diferents actes i activitats: Viatges, jornades de convivència entre dones dels diferents municipis de la Marina Baixa, tallers, xerrades i concerts.

 • Maig:

  Mostra de cuina del Nyespro

  La Mostra de cuina del Nyespro comença a principis del mes de maig i es prolonga fins a juny. Coincidint amb l’època de recol·lecció del nispro.

  Durant els caps de setmana que dura la Mostra de Cuina del Nyespro, distints restaurants del municipi de Callosa d’en Sarrià, ens sorprendran amb plats i elaboracions que tindran com a base o complement nostra volguda fruita local, el nispro.

  Per a accedir a tota esta informació visite Gastronomía

 • Juny:

  Sopar de Sant Joan

  En l’antiguitat les gents alacantines, solien el 23 de juny anar al camp a sopar, no faltant la típica coca de tonyina (empanada de tonyina, ceba i pinyons). A l’arribar la mitjanit botaven les fogueres, ballant entorn d’elles i llançant coets per a acabar sovint en el mar.

  Este costum es manté el molts municipi de la província d’Alacant i entre elles està, Callosa en Sàrria. Els costums que s’han mantingut en el municipi són els següents: Sopar en la Plaça del convent, després botar una foguera amb mobles antics, aportats pels veïns del municipi i els més atrevits boten per damunt de la foguera, finalment els mas jóvens de dirigixen al Poador (llavador del municipi) per a refrescar-se en la nit de mes llarga de l’any.

 • Juliol:

  Presentació de càrrecs festers de Moros i Cristians

  En aquest dia es presenten públicament els càrrecs festers que en les festes d’aquest any, a l’octubre, representaran a les màximes autoritats en els bàndols moro i cristià.

  Primer es realitza un cercavila, que serveix per anar recollint a casa als capitans, banderers i ambaixadors, tant els d’aquest any, com l’anterior.

  Un cop estan tots els càrrecs junts, comença la gala del traspàs de poders: on els càrrecs de l’any anterior lliuren el relleu als nous. És un acte molt emotiu, se celebra a la Plaça del Convent, amb milers d’espectadors.

  Manifestació de Sant Jaume

  Este acte se celebra el dissabte anterior a la festivitat de Sant Jaume. L’origen d’esta festa, era anunciar que eixe any, hi hauria festes. Es reunien els festers amb els càrrecs i feien un cercavila per tot el poble, perquè la gent vera els capitans d’eixe any. Era com un anunci de les festes de Moros i Cristians d’octubre.

  En l’actualitat, es manté la cercavila. A la vesprada, es reunixen els festers en la Plaça del convent i, dividits per bans, arreplegaran als càrrecs festers a les seues cases. Es manté la tradició d’invitar en les cases a un refresc als festers que, abillats amb els seus trages, acompanyaran els càrrecs.

  Una vegada acabat la cercavila, es fa un sopar de germandat, tots els festers junts, en la Plaça del convent. La nit acaba amb una banda de música amenitzant la festa fins ben entrada la matinada.

  Danses de Sant Jaume

  Les Danses de Sant Jaume, també denominades com “La Festa del Fadrí” són les festes més antigues dins de les festes populars de Callosa d´en Sarrià, així com de la comarca. L’historiador Adolf Salvà les data en 1819, moment en què es té la primera referència escrita.

  El seu origen, com el de moltes altres festes, és pagà: possiblement eren balls en honor a algun déu de la fertilitat.

  La festa es fa en honor a un Sant, en este cas Sant Jaume.

  Anar a la página.

 • Setembre:

  Setembre Fester

  Durante este mes se organizan diversas actividades relacionadas con las fiestas patronales, de Moros y Cristianos, que son en octubre. Conciertos, exposiciones, charlas, etc.

  Divina Aurora

  Esta fiesta se celebra el último sábado de septiembre, se trata de la “matinera de la Aurora”.

  A las 5 de la mañana salen desde la capilla de la Divina Aurora, un grupo de gente acompañada por varios instrumentos (trompeta, clarinete, saxofón, tuba), y van cantando por todo el pueblo, hasta la salida del sol. Se cantan las coplas de “La matinera de l’Aurora”.

  “Oíd, ángeles del cielo,
  coplas de nuestra señora,
  los devotos que hoy cantan,
  al amanecer la Aurora”.

  Coincidiendo con esta festividad, y dada la cercanía a las fiestas de Moros y Cristianos, los festeros realizan su primer cena oficial en la kàbila (local social).

  Todas las “filaes” con su banda de música se dispersan por el pueblo, en un pasacalles informal, como muestra de que se acercan las fiestas. Después de cenar, la fiesta se concentra en la zona de la calle Colón, donde están las kàbilas, y dura hasta bien entrada la madrugada.

 • Octubre:

  El Roser

  El primer dissabte d’octubre, se celebra aquesta festa de caràcter informal. Es tracta doncs de la segona sopar oficial de les “filaes” abans de les festes de Moros i Cristians.

  Igual que en “l’Aurora”, abans del sopar, els festers, donen una volta pel poble, per fer partícip a tothom de la festa. Després, al voltant de la mitjanit, es porta a terme una desfilada informal de tots els festers. La majoria surten disfressats o abillats amb alguna peça original. Aquesta desfilada, és molt esperat pels callosins que omplen els carrers per voure’ls passar.

  Moros i Cristians

  Les festes de Moros i Cristians es celebren a Callosa d’en Sarrià el segon diumenge d’octubre des de 1860. En honor a la Mare de Déu de les Injúries, patrona del poble. I estan declarades d’interès turístic nacional des 1985.

  En l’actualitat duren quatre dies.

  El dissabte al matí comencen amb “l’arrenca”. A mig dia a la Plaça d’Espanya, es reuneixen tots els festers i comencen una cercavila per tots els carrers del poble. Després de dinar es trasllada a la Verge de les Injúries, des de la seva capella a l’Església. A la tarda té lloc la “Entrà Cristiana”, la desfilada de les tropes cristiana, encapçalada per l’ambaixador i banderer i culminada pel capità.

  El diumenge al matí, és la desfilada infantil, on els més petits mostren les seves arts i alegria. A la tarda, és la “Entrà Mora”, desfilada de les tropes musulmanes, que igual que els cristians, van precedits pel banderer i ambaixador i tanca la desfilada el capità moro amb la seva cort.

  Dilluns, al matí se celebra la missa de campanya, (a les portes de l’església), després es duen a terme els tradicionals i únics “Balls Moros i Cristians” (balls moros i cristians) dels que no es coneix el origen. Després de dinar comença el tiroteig, la guerra amb arcabussos que enfronta a moros i cristians per conquerir el castell, seguidament es celebra l’ambaixada mora. Per acabar el dia se celebra la processó, on és portada la Verge de les Injúries pel casc antic.

  Dimarts, últim dia de festes, se celebren els mateixos actes que dilluns. A diferència que té lloc l’ambaixada cristiana, on el bàndol de la creu recupera el castell i la vila. I finalment té lloc la processó final. Más información en: www.callosaenfestes.com

  Dies de Bous

  Es tracta dels dies posteriors a les festes de Moros i Cristians. De dimecres a diumenge, de la tercera setmana d’octubre.

  El nom ve Donat, per que antigament hi havia corregudes de bous i vaquetes. Actualment, es fan activitats per als xiquets pels matins (teatre infantil, jocs, castells unflables, etc), i a la nit l’actuació d’una orquestra o grup musical. A més es realitzen partides de Pilota, joc tradicional amb molta afició a Callosa.

  Missa Gràcia

  Com a colofó a les festes de Moros i Cristians, el diumenge següent als dies de Bous (el quart del mes), se celebra el dia d’Acció de Gràcies.

  El diumenge al matí després de la missa d’Acció de Gràcies, es trasllada la Mare de Déu de les Injúries des de l’Església fins a la seua capella, on estarà fins a les festes de l’any següent. A l’entrada de la Mare de Déu es dispara una.

  Tot seguit, és Du a terme, la junta general de la societat de Moros i Cristians, on és donen comptes de l’any fester que acaba, és despedix els càrrecs festers i és presenta a l’any següent.

  La nit anterior, els festers és despedixen dels festes amb l’últim sopar dels festes. Com és costum, és fa una Volta pel poble amb els bandes de música i després del sucar la festa contínua fins a la matinada.

 • Noviembre:

  Novembre Cultural

  La Regidoria de Cultura amb la col·laboració de la CAM Obres Socials, la diputació d’Alacant i de l’Associació d’Amics de la musica de Callosa d’en Sarrià organitzen, any rere any en el mes de novembre una jornades destinades al món de la cultura.

  On els Callosins i tot el públic que s’acoste al municipi podrà disfrutar d’una gran varietat d’activitats; teatre tant per a xiquets com per a adults, viatges, concerts, exposicions i xarrades, etc. Totes elles enfocades a la cultura, a novembre Cultural.

 • Desembre:

  Fira de Nadal

  És una fira dedicada a la venda d’articles nadalencs, regals i una àmplia gastronomia nadalenca.

  El mercat, que s’organitza en la Plaça del convent compta amb nombrosos parades, que junt amb la decoració, donen un ambient nadalenc en estes dates pròximes al nadal. A més dels parades hi ha activitats per als més menuts de la casa.

  Jesuset de les Monges

  Se celebra el 24 de diciembre, a las 15.30h. Es un evento dedicado a los niños/as. Se trata de un pasacalle, por todo el pueblo, con la imagen del Niño Jesús, llevado a hombros por los propios niños/as. A lo largo del recorrido, se van cantado villancicos acompañados por panderetas, cañas, y como no, la banda de música.

  Una de las paradas obligatorias es la Residencia de Ancianos, cuidados por las hermanas Salesianas donde se les lleva la imagen y se les cantan los villancicos típicos de Callosa (donde se nombra a las monjas):

  “El Jesuset de les Monges, no té dentetes, sa mare Maria li farà sopetes”

  Cabalgata Papá Noel

  La Regidoria de festes organitza cada any una cavalcada amb Pare Noel de protagonista. La cavalcada té lloc el dia 24 de desembre a la tarda – nit. És una cavalcada tant per al gaudi de nens com de majors. Sempre amb alguna sorpresa molt agradable…

 • Durant tot l’any:

  Sants i Patrons

 

 


 

8

 

 

Danses de Sant Jaume

 

 

 

 

Comparteix a les xarxes socials...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin